Dagritmekaarten

8 augustus 2024
|
Meester Erik

Veel leerkrachten maken gebruik van dagritmekaarten in de klas om de dagplanning visueel te maken.

Wanneer de kinderen bij mij de klas binnenkomen ’s ochtends, staat er vaak een aantal even bij het bord waarop de dagplanning hangt. Soms roept het al vragen op wat we precies gaan doen bij een bepaald vak of zijn ze al enthousiast over iets dat die dag staat te gebeuren. Elke ochtend start ik dan ook met het kort doorlopen van de dagplanning zodat iedereen weet waar hij aan toe is.

Dagritmekaarten in de klas

Het gebruik van dagritmekaarten in de klas heeft verschillende voordelen. Allereest bieden ze structuur en voorspelbaarheid aan. De kinderen zien welke vakken er voor die dag op de planning staan en in welke volgorde. Doordat de planning de gehele dag op het bord hangt en kinderen er elk moment naar kunnen kijken, voorkomt dat bijvoorbeeld vragen als ‘Wat gaan we na de pauze doen?’.

Dagritmekaarten in de klas kunnen ook de zelfstandigheid van de leerling bevorderen. Kinderen die ergens mee klaar zijn, kunnen zien wat er verder die dag nog moet gebeuren. Al dan niet in combinatie met hun weektaak, kunnen de kinderen al verder werken aan een van de andere vakken. Ze hoeven dan ook niet langer te wachten of te vragen wat waarmee ze verder kunnen.

Set van 40 dagritmekaarten

Deze dagritmekaarten zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De afbeeldingen, samen met de pictogrammen, zorgen voor een duidelijke visualisatie van de vakken. De set bestaat uit zo’n 40 dagritmekaarten. Mocht je nog een kaartje missen, neem dan contact met me op.

Dagritmekaarten in de klas.

Zelf aanpassen

Wil je de benaming van een vak aanpassen, dan kan dat. Download de Word-variant van het gewenste dagritmekaartformaat en je kunt lettertype, -grootte en -kleur veranderen.

In de PDF-variant heb ik het lettertype ‘Montserrat’ gebruikt. Kies je voor de Word-variant, dan is het mogelijk dat het lettertype in het Word-document afwijkt van het lettertype in het PDF-document. Het lettertype ‘Montserrat’ zal dan waarschijnlijk niet op uw device zijn geïnstalleerd. Andere bruikbare lettertypes die lijken op ‘Montserrat’, zijn bijvoorbeeld ‘Open Sans’, ‘Calibri’ en ‘Aptos’. Kies uit de voor jouw beschikbare lijst welk lettertype je het meest passend vindt.

Download

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Docs & Ideas

Docs & Ideas

Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Het vervoegen van zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd; in de gesproken taal lijkt het vanzelf goed te gaan. Maar zodra we de …
Aflezen digitale klokken

Aflezen digitale klokken

Op de vertrekstaten, de schermen boven de perrons en op de reisapp. De tijden worden digitaal weergegeven. In dit loopspel oefenen de kinderen het aflezen …
De Biljoenbende

De Biljoenbende

‘De Biljoenbende’ is een hybride escape game waarbij de leerlingen proberen uit de best beveiligde bank van Nederland te ontsnappen.
[Er]ik
Betrokken. Collegiaal. ICT. Innovatief. Humor. Creatief.
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks.

Contact

Je bericht
2024 Meester Erik